מאמרים
טקס התה היפאני
טקס התה היפני הקלאסי מושפע מאוד מתורת הבודהיזם, והוא יכול להימשך יותר מארבע שעות. הגשת התה ביפן הועלתה לסגנון שלוקח שנים להגיע למושלמות שלו. במהלך השנים, התפתח טקס התה לארבעה עקרונות שמובילים אותו עד היום ביפן בפרט ובעולם בכלל: הרמוניה, כבוד, טוהר ושלווה. הטקס הוא רשמי, ולכן הלבוש של המארחת והאורחים צריך להיות בהתאם. המארחת לובשת קימונו אותנטי וגם האורחים צריכים ללבוש קימונו או לבוש רשמי אחר. אורחי טקס התה חייבים להיות בקיאים במנהגי הטקסים ולהשתתף בהם כראוי.
אם מציב בית התה ספסלים בחוץ, צפויים האורחים להמתין על הספסל עד שקוראת להם המארחת להיכנס. לאחר מכן, מתבקשים האורחים להשתמש בכיור אבן קטן על מנת לשטוף את ידיהם ופניהם על מנת "לטהר" את עצמם. ברגע שהאורחים מתיישבים, מפעילה המארחת מבנה שריפת פחם על מנת לחמם את המים להכנת התה. יתכן שתוגש קודם ארוחה, ויתכן שלא. כאשר התה מוכן, יכולים האורחים להתקדם על מנת לקחת את הקערה היוקרתית המכילה את התה. בשלב זה השיחה היא מועטת. האורחים צריכים ליהנות מהדממה, הקולות וריחות הקטורת והתה, כמו גם מהקישוטים הפשטניים של בית התה.
המארחת מכינה ומגישה את התה בסיוע עוזרת, כל פעם לאורח אחד. גם המארחת וגם האורח קדים זה בפני זו. האורח מסובב את הקערה מעט על מנת להימנע משתייה מהחזית, ולוקח לגימה. הוא קד, מעלה את הקערה כאות של כבוד, לוקח מספר לגימות נוספות, מנגב את שפת הקערה, מסובב אותה למצבה המקורי ומעביר אותה לאורח הבא.
המארחת חוזרת שוב ושוב על הפעולה עד שאחרון האורחים קיבל תה. עכשיו מביעים האורחים את הערצתם לקערת התה. כשהם מסיימים להתפעל מהקערה, לוקחת המארחת את קערת התה ויוצאת מהחדר.
בשלב זה, משנה המארחת את האירוע מפורמאלי לבלתי פורמאלי ומתחילה להחיות את הערב. היא מביאה כריות וסט עישון חדשני. לאחר מכן היא מכינה קעריות אישיות של תה לכל אורח כשהיא ניצבת מולו. פעילות זו של המארחת מסמנת את האות המקובלת עבור האורחים לעסוק בשיחת חולין זה עם זה. בסיום שתיית התה לוקחת המארחת את הכלים ומנקה אותם. אורח הכבוד של הערב אמור לבקש את המארחת להציג את הכלים לפני האורחים בתום הניקוי. כלי ההגשה של התה בדרך כלל יקרים מאוד ואין להם תחליף. ברגע שנבדקו כל הכלים, זה הזמן עבור האורחים לעזוב את המקום. המארחות קדות לפניהם כשהם יוצאים.
היפנים לא נוהגים להזמין את חבריהם "לצאת ולשתות כוס תה". הזמנה לשתיית תה מחייבת חדר שנבנה במיוחד עבור אירועים אלו. כל החפצים של כלי התה יקרים, עד כדי השקעת הון גדול על מנת לשמר ולתחזק את המסורת.